Home / Kembara Finland

Kembara Finland

May, 2019

  • 27 May

    Membangunkan Vlog Cikgu Malaysia di Finland

    Semenjak berada di Finland pada Ogos 2016, saya telah gantikan rutin berceramah kepada cara-cara lain untuk belajar melalui aktiviti mengajar, kalau boleh dikatakan mengajar. Ia lebih kepada berkongsi. Antara yang saya usahakan adalah vlog atau blog dalam bentuk video. Ada banyak teknik yang digunapakai untuk membangunkan vlog. Namun, dari segi teknik merakam dan cara edit, saya masih amatur dan perlahan-lahan belajar untuk meningkatkan kualitinya. Vlog saya juga masih belum konsisten dari segi durasi, format dan kekerapan. Sama seperti artikel di blog, saya tidak mahu memberi komitmen untuk mengurung diri saya ke dalam format tertentu. Sebaliknya, saya cuba untuk menghasilkan sesuatu …

  • 17 May

    Vlog Cikgu Malaysia di Finland: Puasa Dalam Pelbagai Agama

    “Oh, di dalam agama Kristian, jika berpuasa biasanya seseorang itu akan ‘muram’ dan bermuhasabah untuk memperbaiki diri. Bukannya bergembira” kata Chaplain universiti. Kami ketawa lucu. Semasa Muhammad membentangkan tentang puasa di dalam Islam, beliau menunjukkan foto kemeriahan berbuka puasa di Ukraine dan Mesir. Puasa di dalam Islam sering terkait dengan kemeriahan berbuka, dan pelbagai aktiviti sosial. Bagi kita itu semua biasa. Tetapi rupa-rupanya ia agak menghairankan bagi sesetengah rakan agama lain. Semalam, kami bertemu di dalam dialog bulanan Interfaith yang dianjurkan oleh Chaplain universiti dengan kerjasama Student Union. Topik semalam adalah mengenai puasa di dalam agama-agama yang berbeza. Kami berpeluang …

  • 15 May

    Vlog Cikgu Malaysia di Finland: Ramadan and Schooling

    This is our third Ramadan in Finland. Each year, there’s always something new we learn from the experience. This year, most Ramadan is taking place while school is still open. 2km each way walking from home to school, it is tough. Being among the small minority at school, they have to face many challenges. Our children need motivation. One of our kids is participating in the school trip that has been planned since last year. The homeroom teacher contacted me asking information for separate arrangement to be made for our kid. I told her that my kid will not fast …

  • 12 May

    Layla: Travelog Pemberontakan Remaja Muslim Eropah

    “Kita boleh andaikan Layla ini generasi ketiga,” saya berhipotesis. “What do you mean by that?” tanya si anak.  Generasi pertama atuk dan nenek dia, kemudian ayah dan emaknya, kemudian dia dan adiknya Younes. Generasi pertama datang ke Eropah dengan tradisi Islam yang masih kuat, tetapi berfikiran terbuka untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di situ. Kemudian, anak-anaknya pula adalah generasi yang mendapat pendidikan Eropah. Mereka pemastautin tetap di Eropah, tetapi masih memikirkan negara asal ibu bapa mereka sebagai ‘kampung’ atau ‘home’ berbekalkan pengalaman mereka semasa kecil dahulu. Generasi kedua ini melihat kepayahan ibu bapanya untuk bertahan dari segi ekonomi dan budaya. …

  • 8 May

    Sekitar Bandar Tornio di Sempadan Finland – Sweden

    Pada 7 Mei 2019, saya menerima jemputan di bawah program Erasmus in Schools untuk mengajar subjek International Studies bagi murid Grade 8 dan 9 di sebuah sekolah di pekan Tornio. Tornio atau nama rasminya Tornion kaupunki (City of Tornio) merupakan bandar berkembar dengan Haparanda di sebelah Sweden, terletak kira-kira 140km dari Oulu, atau 2 jam setengah perjalanan dengan menaiki bas. Ia terletak di delta, kuala Sungai Tornio dan sungai ini merupakan asas kepada sempadan yang memisahkan Sweden dengan Rusia selepas perang pada awal abad ke-19. Selepas Finland mencapai kemerdekaan daripada Rusia pada tahun 1917, sempadan itu secara asasnya kekal memisahkan …

  • 5 May

    Ramadan 1440H di Oulu Finland

    Ini Ramadan ketiga kami sekeluarga di sini. 11 hari lebih awal berbanding tahun sebelumnya. 11 hari lebih redup dan gelap. 11 hari yang lebih panas, tetapi sebenarnya lebih sejuk kerana salji turun dengan lebat 3 Mei lalu. 11 hari ini juga bermaksud, anak-anak akan berpuasa sepanjang Ramadan dan masih ke sekolah. Masih ada 3 minggu persekolahan sebelum cuti musim panas bermula. rutin 2km berjalan kaki ke sekolah, dan 2km berjalan kaki pulang ke rumah, saya perlu berikan semangat dan motivasi kepada anak-anak agar mereka tidak letih. Tambahan pula, tahun ini kami berbuka puasa lebih lewat berbanding tahun lalu. Bukan kerana …

April, 2019

  • 10 April

    Melangkah ke Sekolah Finnish Sebagai Guru dan Peninjau Sistem

    Jika kita singgah di sebuah sekolah Finnish, kita tidak akan merentas sebuah pagar yang berkunci. Sekolah lazimnya tiada berpagar, terbuka, tiada ‘pak guard’ dan ada banyak pintu masuk. Ia lazimnya berada di sebuah kejiranan. Kelengkapannya serba lengkap dengan keperluan asas, mempunyai beberapa ratus orang murid dan saiz setiap kelas biasanya sekitar 15 ke 20 orang, ada sesetengahnya lebih sedikit namun amat jarang melebihi 30 orang. Andai kita mengintai kelas, biasanya kita akan nampak guru sedang berinteraksi dengan seorang murid dan menyelia pembelajarannya, kemudian sekali sekala menoleh kepada murid lain yang memanggil untuk mendapatkan bantuan. Sesekali, kelihatan seorang lagi lelaki atau …

  • 7 April

    Aku, Baca, Buku, dan Kehidupanku

    “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan” (Surah Al-‘Alaq 96 : 1) Wahyu yang pertama diturunkan ialah perintah membaca. Dia perintahkan kita membaca, dan bacalah dengan nama Dia.  Kita baca untuk mendapatkan ilmu. Kita membaca kerana mahu mencari kebenaran, dan untuk menjadikan kebenaran itu dicari, kita perlu menjadi manusia yang bertanya dan menghasilkan persoalan. Berfikir. Baca itu ibadah dan simbolik kehambaan kepada Ilahi. Diperintahkan membaca kepada manusia yang berakal untuk mengangkat manusia ke martabat yang tinggi. Untuk mencapai martabat itu, jalannya ialah baca. Kita membaca didorong oleh keperluan, bukan sekadar kemahuan. Namun tatkala keperluan dan kemahuan bersatu, ia rahmat dan menjadi …

March, 2019

  • 20 March

    Rotan dan Tampar: Disiplin Murid Menurut Pandangan Klasik Ilmuan Islam

    “Allah, itu pun nak terasa. Lembik!” “Manja sangat!” “Aku kalau tak kerana kena pelempang cikgu, mak bapak aku, rasanya aku tak jadi orang macam hari ni!” “Semua ini tarbiah. Ulama dulu lagi susah hidup mereka!” Guru bertindak mengasari murid secara fizikal bukanlah sesuatu yang asing di dalam masyarakat kita. Selain merotan, tindakan-tindakan seperti menampar, menarik sideburn, mencubit, menendang, menumbuk dan sebagainya itu lebih membimbangkan. Mengapa hal ini boleh berlaku? Bagaimanakah murid-murid sebagai kanak-kanak dipandang oleh guru sebagai seorang dewasa? Ramai di kalangan kita ada pengalaman dalam hal ini. Saya juga. 30 TAHUN DAHULU Pernah suatu ketika saya meminta kebenaran guru …

  • 18 March

    Mengubah Musibah Menjadi Kebaikan

    Suasana hari ini susulan tragedi malang di Christchurch New Zealand mengingatkan saya kepada pengalaman kecil semasa bertugas menjadi imam di Belfast Islamic Centre, Ireland Utara lebih 15 tahun yang lalu. Saya menjadi ‘imam muda’ yang tidak berpengalaman, mengendalikan sebuah komuniti Muslim yang rencam, sejurus selepas kejadian 11 September 2001. Saya mula bertugas pada 1 November 2001. Saya tidak sempat untuk mencuba-mencuba strategi kerana sedari awal perkhidmatan, sudah terpaksa berdepan dengan cabaran dan tanggungjawab yang lebih besar daripada yang saya jangkakan. Berlaku beberapa insiden masjid kami dibaling dengan bata hingga pecah tingkap dan komuniti Muslim terutamanya wanita berhijab berhadapan dengan cacian …

  • 16 March

    Tragedi Keganasan Christchurch: Mematikan Agenda Kebencian

    Bingung. Apa ini? Subuh Jumaat itu, semasa membuka aplikasi WhatsApp di telefon, saya tergamam membaca mengenai kejadian serangan masjid di Christchurh, New Zealand. Saya tidak mengetahui skalanya, dan terheret menonton sebuah klip video yang diedar di aplikasi berkenaan. Langsung jadi kecamuk, terkejut… inna lillah wa inna ilayhi raji’un. New Zealand itu di hujung selatan, seperti Finland di hujung utara, adalah negara yang sinonim dengan keamanan dan kesejahteraan. Jenayah yang sangat rendah, perkara terakhir yang boleh terfikir di minda ini untuk terjadi di sebuah negara seperti New Zealand adalah serangan pengganas fasisme dengan angka korban sebesar itu. Ya Allah, lindungilah saudaraku, …

  • 5 March

    ‘Confirmation Bias’: Helah Minda Dalam Mencari Hujah

    Credit Photo: Data Science Central Confirmation bias adalah ibu segala falasi, yang memberanakkan pelbagai bentuk falasi lain dalam kehidupan ini. Ia adalah kecenderungan kita mencari bukti-bukti yang menyokong pegangan sedia ada, dan bukannya memanfaatkan bukti-bukti yang ada untuk membuat rumusan secara objektif. Kalau sudah cenderung kepada suatu pegangan, berkemungkinan besar kita akan teruja dengan fakta-fakta yang menyokong pegangan tersebut. Satu fakta yang terpencil, lemah, dan tunggal sekali pun, mungkin lebih mempengaruhi pendirian kita berbanding dengan fakta kukuh tetapi menyanggah. Asasnya mudah. Fakta ‘tidak manusiawi’. Fakta tidak mengambil kira hal-hal rumit yang mempengaruhi manusia membuat keputusan dan pendirian. Pengalaman peribadi, emosi, …