Home / Kembara Finland

Kembara Finland

Percubaan Menjual Poskad Dari Finland

Menghantar surat dan poskad menjadi satu seni komunikasi yang semakin kurang mendapat perhatian generasi masa kini. Walaupun teknologi membolehkan maklumat sampai dari penyampai kepada penerima, nilai yang ada pada poskad dan surat bukanlah pada kepantasan maklumat. Sebaliknya nilai sentuhan peribadi yang ada di sebalik tulisan tangan, penghantar, setem dari lokasi penghantaran dengan cop pos berserta tarikh dan masa, memberi makna yang lebih daripada sekadar sekeping kad. Pada mengambil kira nilai serta makna yang wujud di sebalik seni berkomunikasi dengan poskad dan surat, saya cuba menjalankan sebuah perniagaan kecil, memberi peluang kepada sesiapa di mana sahaja di dunia ini untuk membeli …

Read More »

‘Design Thinking Process’ di Dalam Slogan ‘Islam Penyelesaian’

Terperangkapnya kita dalam slogan dan retorik, ketika niat asalnya adalah untuk beramal, mungkin berbalik kepada rekabentuk kerja kita itu sendiri. Nilai utama dalam dakwah adalah amal, kerja. Tanpa kerja, dakwah itu mungkin bertukar menjadi ‘hobi’, sekadar membina utopio untuk kita berasa aman memilih kehidupan yang bertujuan, tanpa tujuan itu menatijahkan manfaat, Islam sebagai rahmatan lil ‘ālamīn. Design thinking adalah satu metode berfikir yang berasaskan kepada solusi, sebagai orientasi menyelesaikan masalah. Apa yang ingin kita hasilkan daripada satu idea, satu kepercayaan, adalah sesuatu yang menyelesaikan masalah yang benar-benar masalah. Ia berguna untuk kita manfaatkan sebagai alat penyelesaian masalah yang kompleks, bukan sahaja di …

Read More »

Menteri dan Kementerian di Sana Sini

Kita minta Menteri Pendidikan macam-macam perkara. Jika semua yang kita minta itu boleh dibuat oleh Menteri, mungkin itulah petanda kelemahan sistem pendidikan kita. Menteri dan Kementerian Pendidikan terlalu banyak campur tangan dalam perkara kecil yang berlaku di bilik darjah hingga topik apa di bawah bab apa di dalam bab apa untuk diajar kepada murid pun kita minta menteri yang tentukan. Sedangkan yang pakar dalam hal itu adalah guru, bukannya menteri! Apa yang lebih baik mudah-mudahannya untuk negara kita ialah menteri memainkan peranan dalam perkara-perkara dasar yang mempengaruhi hala tuju dan menyokong keperluan-keperluan perlaksanaan. Ada pun hal-hal kecil yang berbeza keperluannya …

Read More »

Paranoid Dengan Pendidikan Agama

Baca selanjutnya di https://finland.fi/life-society/religion-lessons-support-kids-identities/ Di dalam sebuah negara seperti Malaysia, saya berasa janggal melihat perdebatan di kalangan masyarakat tentang wajar atau tidak wajarnya pendidikan agama di dalam sistem pendidikan kita. Mengapa begitu paranoid dengan pendidikan agama? Jika saya diizinkan untuk memetik Finland sebagai contoh, ini adalah sebuah negara yang ‘agama’ sangat asing di dalam kehidupan awam walaupun secara rasminya Evangelical Lutheran Church adalah agama majoriti penduduk. Finland adalah sebuah negara yang ekosistemnya adalah atheism kalau pun tidak agnostic. Tetapi pendidikan agama masih berjalan seperti biasa. Sistem pendidikan Finland melihat agama sebagai sumber yang penting untuk membina identiti individu murid dan ia …

Read More »

Saranan Balas Kepada Pandangan Puan Elmarié Potgieter

Cadangan-cadangan yang dikemukakan oleh Puan Elmarié Potgieter ini juga adalah harapan saya secara peribadi tentang apa yang boleh dilakukan oleh Menteri Pendidikan kita yang baharu, YB Dr. Maszlee Malik. Semalam saya telah bentangkan sedikit rumusan saya mengenai cabaran yang wujud di dalam sistem pendidikan di Malaysia kepada seorang rakan yang merupakan CEO kepada sebuah konsultan yang bertanggungjawab membangunkan ‘Future Schools’ di Finland ini, dan di beberapa lokasi antarabangsa yang lain. saya bentangkan dalam format yang mudah difahami iaitu di dalam kategori murid, guru, dan pentadbiran. Situasi semasa pendidikan kita di peringkat K-12 adalah teacher-centered essentialism di sekolah dan bilik darjah, …

Read More »

Mangsa Kepada Imaginasi Sendiri

A post shared by Hasrizal (@iamhasrizal) on May 22, 2018 at 2:37pm PDT Kita menjadi mangsa kepada imaginasi kita sendiri. Mula-mula kita kagum dengan sistem pendidikan Finland dan membayangkannya sebagai sebuah utopia. Kita yang dakwa ia sangat sempurna, kemudian kita pula yang rasa ia terlalu sempurna, hingga tidak sesuai diteladani. Pengalaman di Instagram dan Facebook Page yang saya kendalikan setakat ini, setiap kali saya menulis tentang kelebihan sistem pendidikan Finland, ia akan dikomen dan dikongsi pada frekuensi yang tinggi. Apabila saya menulis sebaliknya, ia tidak mendapat perhatian. Ia boleh menyebabkan gambaran kita tentang sistem pendidikan Finland (dan sebenarnya apa-apa topik …

Read More »

Bagaimana Finland Membina The Culture of Trust di Dalam Sistem Pendidikan

Secara umumnya, ahli politik tidak percaya kepada warga pendidik. Kesan daripada itu, terjadilah ketiadaan percaya di kalangan masyarakat awam terhadap guru, yang sebagai reaksi kepada itu juga, guru tidak percaya kepada murid. Ini adalah satu bentuk kitaran perosak (vicious cycle) terhadap ketidak percayaan yang wujud di dalam pendidikan semasa. Pengalaman mengusulkan bahawa kepercayaan di dalam kelompok manusia dan institusi hanya boleh dibina melalui niat dan usaha yang tulen pada memberikan peluang kepada mereka untuk mengambil lebih tanggungjawab dan agensi. Di Finland, the culture of trust di sekolah dan pendidikan secara umumnya hanya mula berkembang subur selepas kerajaan membenarkan sekolah mereka …

Read More »

Autism Dan Atheism

Satu lagi sebab yang SANGAT PENTING mengapa falsafah pengajaran dan pembelajaran wajib berubah termasuk (terutama) di dalam pendidikan agama ialah, kefahaman yang semakin maju berkaitan sains kognitif membantu kita memahami kenapa AUTISM mempunyai potensi yang sangat besar untuk menjadikan seseorang itu ATHEIST atau AGNOSTIC. Di dalam kategori High Functioning Autism, karakter-karakter tegar HFA adalah seperti Hypoactive agency detection. Concrete; literal-minded; discomfort with symbolic fluidity; local processing bias; attraction to scientism. Need for sameness and predictability, dan Difficulty navigating new social relations. Kesemua ciri ini menyebabkan perkara-perkara ghaybiyyat sukar digarap dan menjadikan seorang murid autistic akan membina set of belief beliau sendiri …

Read More »

Meidän Piti Lähteä (Kami Harus Pergi)

“Habis, apa pula tarbiah Pakatan Harapan?” Dalam banyak-banyak soalan yang bertubi-tubi hadir sebagai reaksi kepada penulisan saya di media sosial, mungkin inilah soalan yang paling menarik perhatian untuk saya berfikir. Perlukah semua yang ditinggalkan ada pengganti? Meninggalkan sebuah tarbiah, lalu perlu kepada satu tarbiah baru dan lain? Mungkin ya, mungkin tidak. Sebagaimana saya percaya, proses pembelajaran manusia mengalami perubahan di dalam kerangka pendidikan alaf ke-21, demikian jugalah saya kira, perkaderan dan tarbiah alaf ke-20, telah berlalu. Menyertai AMANAH dan menyokong Pakatan Harapan, hanyalah keputusan saya untuk menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Ia keputusan politik. Meninggalkan PAS sebagai ‘jemaah’ dan ‘parti …

Read More »

‘Gangguan’ ke Atas Proses Tarbiah: Meneliti Psikopolitik Islamisme

“Kenapa?” Soalan ini sentiasa menyerang fikiran saya. Saya ingin faham, mengapa saya dan sebahagian berfikir begini, manakala sekumpulan yang lain berfikir dalam bentuk yang berlawanan. Saya bertanya kepada kawan-kawan yang terbuka untuk berkongsi maklum balas mengenai apa yang mereka fikir dan rasa semasa menempuh satu demi satu peringkat pembentukan fikrah apabila menyertai kelompok dakwah dan haraki. Sama ada PAS, JIM dan sebagainya. Pertanyaan yang saya lontarkan, adalah dengan menggunakan Jungian model, sebagai psychopolitical analysis. Ia adalah model yang diguna pakai oleh Lawrence Alschuler  di dalam kajiannya, “Islamism and fanaticism: A Jungian psychopolitical analysis.” Psychotherapy and Politics International 9.2 (2011). Subjek yang dianalisis oleh Alschuler di dalam kajian itu adalah …

Read More »

Dr Maszlee Malik: Persahabatan Merentas Masa

“Ana tak sangka anta open minded!” kata Maszlee. “Haha. Pulak dah! Anta ingat ana ni apa?” saya terkasima dengan kenyataan berkenaan. “Tak ada la. Masa di Jordan dulu, imej anta PAS totok, kan?” ujar beliau dengan nada berseloroh. “Masa di Jordan kita mana kenal. Bahtera lain-lain!” saya menjawab. Kami ketawa. Saya bertembung dengan Maszlee selepas Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, sekitar tahun 2007. Ketika itu kami baru sahaja ‘berinteraksi hebat’ di alam maya melalui wacana Jamaah Centric vs Ummah Centric yang muncul kira-kira setahun sebelumnya. _____________________________ ______________________________ Sebenarnya kami sudah lama tidak bertemu. Saya mengenali Maszlee semenjak 1993. Kami sama-sama terpilih menerima biasiswa …

Read More »

Ketakserasian Kognitif Dalam Kehidupan Semasa

Hari itu, semua yang hadir bersedih. Ahli keluarga mereka telah meninggal dunia dan menunggu untuk dikebumikan. Tiba-tiba, penutup keranda ditolak dan ‘si mati’ bangun keluar daripadanya. “Apa yang kamu cuba lakukan ini? Aku belum mati!” kata ‘si mati’ berkenaan. Semua yang berada di dalam majlis itu tergamam. Sepi. Terkejut. Tidak lama, salah seorang yang hadir itu berkata, “sahabat, sesungguhnya Imam dan Doktor sudah pun mengesahkan bahawa engkau mati. Maka engkau adalah si mati yang telah mati!” Lalu ‘si mati’ itu dikebumikan. Hidup-hidup! KETAKSERASIAN KOGNITIF (COGNITIVE DISSONANCE) Kita pegang satu pendirian bahawa ia adalah muktamad. Absolute. Bahawa Imam itu sentiasa betul. …

Read More »