Home / Pendidikan (page 3)

Pendidikan

Sindrom Tourette: Jangan Hukum Mereka

“Kamu boleh tak jangan buat bunyi macam tu?” tengking seorang wanita kepada anaknya. Matanya berkelip-kelip. Sesekali beliau mendengus dengan bunyi yang mengganggu. Seperti cengkerik pun ada. Geram juga si ibu melihat gelagat anak-anaknya. Dah jadi tabiat pula. Makin lama makin menjadi. Pada si ibu, mungkin anaknya mengada-ngada. Kalau tinggi daya imaginasi, mula pula berfikir di mana silapnya semasa melahirkan anak ini? Ada cengkerik di alang rumah? Mungkin tidak terlintas langsung di fikiran ibu remaja ini, bahawa anaknya mengidap SINDROM TOURETTE! Pengidap sindrom Tourette ini juga sering diejek oleh kawan-kawan, atau kadang-kadang terus dibenci begitu sahaja. Mengganggu! Itu yang lazim dilabel kepada …

Read More »

Berakhlaq dan Berbahasa Sopan Bukan Angan-angan

“Shaping Excellent Character” adalah cogan kata sekolah kami. Pelajar kami adalah rata-ratanya anak KL. Di KMSS, akhlaq dan karakter positif yang mendasarinya amat penting. Maka tatasusila, berbahasa dengan betul, sebagai sebahagian akhlaq mahmudah, amat kami titik beratkan. Guru-guru tidak dibenarkan sama sekali menggunakan bahasa menghina dalam komunikasi dengan pelajar. Mereka akan mengenang KMSS sebagai sekolah yang tidak mengaibkan pelajarnya. Ada pelajar mencuri, menceroboh, pihak sekolah siasat tanpa menjatuhkan air muka sesiapa dan disiasat sampai selesai. Kami sanggup batalkan kelas sehari dan gantikan dengan proses character shaping berdasarkan kes salah laku berkenaan. Sampai pelajar belajar jadi elok budi pekertinya. Sudah berjayakah …

Read More »

HIKIKOMORI: Jangan Sehingga Kita Kehilangan Mereka

“Bagaimanakah cara yang boleh kita gunakan untuk menyelamatkan generasi Y dan Z?” tanya salah seorang peserta forum. Asas kebimbangan sudah dibentangkan. Kemerosotan interaksi sesama manusia, bukan sahaja menyebabkan anak-anak kita kehilangan minat untuk berbual dengan ahli keluarga dan sanak saudara, malah banyak fondisi agama musnah. Aktiviti galah panjang yang memerlukan 6 pemain setiap petang, berubah kepada PS2 yang diregukan dengan seorang rakan, berakhir dengan PSP yang dimainkan sendirian, dengan headset yang menyumbat telinga. Manusia yang asalnya hidup secara inter-dependant kini berubah menjadi sangat individualistik. Buat masa ini, kesan kepada cara hidup semasa sudah dapat dirasa. Anak muda tidak bijak berbahasa, …

Read More »

Sistem Pendidikan Mendepani Fitnah Dajjal!

Apa risaunya kita dengan kegagalan berfikir, jika tanpa kemahiran itu pun seseorang masih boleh dapat A dalam peperiksaan kita, masuk universiti, kerja, dapat duit, beli kereta dan kahwin. Kenapa sibuk berbicara tentang masalah berfikir sebagai kebimbangan terhadap sistem pendidikan semasa? Setakat manakah strategi menolong anak-anak menjadi manusia yang boleh berfikir dengan baik, sesuatu yang berharga di sisi ibu bapa? Saya Muslim. Saya beriman dengan Allah. Saya juga beriman dengan Utusan Allah. Rasulullah sallallāhu ‘alayhi wa sallam memberitahu saya beberapa perkara dan saya meyakini malah mula merasainya. Baginda memberitahu bahawa di akhir zaman, sebelum kemunculan Dajjal, kita akan ditimpa dengan tahun-tahun yang …

Read More »

Memilih Sekolah Rendah Untuk Pendidikan Anak

John Taylor Gatto pernah menyebut, “jika di zaman dahulu, kamu serahkan anak kamu kepada sekumpulan manusia yang tidak kamu kenali, dan kamu benarkan mereka mengerjakan otak anak kamu, kamu memang orang gila!” Demikianlah gambaran beliau mengenai idea anak dan sekolah. Jika ditinjau kepada sejarah pendidikan Amerika Syarikat, rutin menghantar anak ke sekolah awam yang dikendalikan oleh kerajaan, serta menerima kurikulum standard yang ditentukan oleh kerajaan, ia adalah satu kehidupan baru. Mengandaikan pendidikan itu ialah sekolah, adalah satu paradigma baru di dalam dunia pendidikan itu sendiri. ANAK PERTAMA MASUK SEKOLAH Sebagai ibu bapa yang muda, berpendidikan tetapi tidak mempunyai sebarang idea lain …

Read More »

Pendidikan di Finland: Mengenali Realiti Menjauhi Misteri Bersama Prof Fred Dervin

Kelas kami pagi ini di Athena Building, Siltavuorenpenger Musim ini, bukanlah pertama kali pendidikan di Finland dikagumi, menarik perhatian dunia. World Fair antara 1889 hingga 1900 banyak memperlihatkan pendidikan di Finland yang ketika itu sebahagian daripada Russia, dikagumi ramai kerana efisyen, moden dan saksama (Egginger, 2013). Namun kekaguman kali ini agak unik. Kali pertama saya mendengar tentang pendidikan di Finland adalah apabila negara kita membicarakan tentang keputusan Program for International Students Assessment (PISA), apabila negara kita berada di ranking yang amat rendah, berbanding Finland yang duduk di tangga teratas. Sememangnya Finland mula mencipta nama apabila keputusan PISA pertama diterbitkan pada 4 …

Read More »

Antara Pendidikan Cemerlang Dan ‘Pelajar Cemerlang’

Calon SPM 1992 Sekolah Izzuddin Shah, Ipoh “Hasrizal pindah balik ke sekolah ini, senanglah nanti nak dapat nombor 1. Yang pandai-pandai semua dah keluar sekolah!” kata Cikgu Noraini. Kata-kata beliau itu sekadar gurauan. Mengusik saya yang pertama kali ditemuinya apabila saya kembali semula ke Sekolah Izzuddin Shah, berhenti mengejut daripada persekolahan saya selama 4 bulan di SMAP Labu, Negeri Sembilan. Walaupun kata-katanya itu sekadar gurauan, tetapi makan dalam juga! Jika diukur melalui keputusan peperiksaan SRP tahun 1990, memang pelajar-pelajar terbaik sudah pun meninggalkan sekolah kami. Mereka ditawarkan peluang menyambung pengajian ke sekolah yang terkemuka terutamanya KIK (Kolej Islam Klang), SMAP …

Read More »

Sukarnya Menjadi Genius (Artikel 2008)

Semasa kecil, emak beberapa kali mengingatkan saya tentang seorang kanak-kanak genius yang sudah mampu membaca surat khabar di usia tiga tahun. Mohd. Shukri Hadafi, nama diberi. Kanak-kanak istimewa ini kemudiannya diambil berlakon oleh Jins Shamsuddin di dalam filemnya Menanti Hari Esok (1976/7) dan filem itu sentiasa menjadi titik yang mengingatkan saya kepada adanya seorang kanak-kanak pintar di usia yang hampir sama dengan saya, sebagai inspirasi untuk berjaya. Tetapi Mohd. Shukri Hadafi hilang ditelan masa. Seolah-oleh tiada esok baginya (tajuk filem lain oleh Jins Shamsuddin pada 1979) dan tiba-tiba kita dikejutkan dengan berita pada akhir 90′an bahawa beliau bekerja sebagai penebar …

Read More »

Islamically Speaking, Mind Your Language

Photo credit to KMSS Media Unit A muslim speaks well. They choose good words to speak their mind and heart. To speak well is to be well educated and to be cultured. O you who have believed, fear Allah and speak words of appropriate justice. [al-Ahzāb 33: 70] It is a specific command by Allah instructing the believers whenever they speak, they must speak with quality. The words are sound, the message is clear and the meaning is delivered and understood. But we do not have an Islamic Language. We have Arabic as the chosen language to deliver the premier …

Read More »

Is My ‘Islamic School’ Islamic Enough?

khalifahschool.com Is my school Islamic enough? This is the toughest question to answer. Even with the Douglass and Shaikh’s article, plus the guideline given by Shaykh Ramzy Ajem which I found very beneficial for me to start with, I found the question of ‘Islamic enough’, questions my own understanding about the Islam itself. This is a huge debate which involves the establishment of the International Islamic University of Malaysia (IIUM), based on the concept of Islamization of Knowledge associated with Syed Muhammad Naquib Al-Attas and Isma’il Raji al-Faruqi. After more than three decades since the establishment of the university, I …

Read More »

Menghormati Ilmu Pendidikan Sebagai Batu Asas Sekolah

Program Islamic Teacher Education Program (ITEP) anjuran Razi Group, biar pun hanya peringkat sijil, ia cukup mengenyangkan minda saya. Melanjutkan pelajaran melalui program atas talian ini, membantu saya mengenal dan segera menganalisis banyak aspek berkaitan sistem pendidikan dan sekolah, khususnya sekolah agama (faith based schools). Sebagaimana yang lazim dalam dunia akademik, pelajar dilatih untuk menukar kupasan kita terhadap satu-satu isu, kepada sebuah analisis ilmiah yang patuh kepada kerangka teori tertentu, jelas metode yang dipakai, dan sedaya upaya menjauhkan diri daripada dakwaan dan pendirian yang tidak berasas. Itulah yang saya nikmati, setakat minggu ketiga pengajian. Untuk modul 101 antara September 2014 …

Read More »

MISI QATAR: Membekal Generasi Dongak Dengan Jiwa Tunduk

Program di Khawr Community memberangsangkan. Saya sepatutnya berceramah hanya satu sesi, tetapi telah diminta menyambung pengisian dengan satu sesi tambahan. Ia suatu penghargaan dan saya menyambutnya dengan satu jam tambahan ceramah. Biar pun habis lewat, kami saling mengambil manfaat. Saya gembira bertemu dengan ramai ikhwah di Khawr, termasuklah Prof Azhar yang sering disebut-sebut warga ER HUKM, tempat Ummu Saif bekerja. Sesi tamat sekitar jam 11:30 malam dan saya tidur nyenyak di rumah akhi Megat terlalu sibuk tidur hingga tidak sempat untuk bermimpi. SUBUH YANG DAMAI Semasa bangun subuh, kaki saya mengalami sedikit kekejangan. Namun minyak angin yang saya bawa cepat …

Read More »