Home / Terkini (page 2)

Terkini

Reviving the Spirit of Ramadan

It is indeed a lonely battle. Perhaps a slow process to adapt to all the new routines. No more ‘Ustaz Hasrizal, no more sermons in the mosque, and no adhaans even from the minarets of mosques to signify that is it time to pray. Living in Europe is not something new to me. Six years of living in the UK and Ireland, more than a decade ago, exposed me to many unique experiences, but none like what I am experiencing currently, as a Muslim in Northern Scandinavia, 200 km south of the Arctic Circle. Halal food is very limited. We …

Read More »

Dunia Menipu Si Cerdik Yang Naif

Apabila kita meluaskan tinjauan terhadap pengalaman manusia dalam beragama, persamaan dan perbezaan akan banyak bermain di fikiran untuk dicerna. Biar pun berlatar belakangkan agama, budaya, lokasi malah masa yang berbeza, manusia boleh bertemu dengan pelbagai persamaan yang menghairankan. Hairan apabila mata memandang ia sebagai berpunca daripada agama. Tetapi kehairanan itu hilang, apabila kita insaf bahawa puncanya bukan agama, tetapi tabiat manusia. Apabila manusia beragama, ada hasil yang terbit daripada agama, banyak hasil yang terbit daripada interaksi tabiat manusia dengan agama. Lalu, apa yang berlaku di kalangan penganut agama Kristian, boleh menyerupai banyak perkara yang berlaku di kalangan penganut agama Islam. …

Read More »

Tarawih di Bawah Sinar Mentari Kutub Utara

“Pelik kan, pergi masjid nak solat tarawih tapi terang benderang” kata anak saya. Kami berjalan kaki menuju ke masjid. Jarak antara rumah dengan masjid adalah sekitar 2km. Seperti biasa di sini, ke mana-mana pun kami berjalan kaki. Sesekali menaiki bas. Adakalanya saya termenung juga memikirkan pada usia 42 tahun, saya tidak mempunyai kereta sendiri, sebaliknya berjalan kaki dan menjadi pengguna bas setia untuk ke universiti setiap hari. Rumah kami terletak di city centre, kira-kira 6km daripada kampus induk University of Oulu di Linnanmaa. Saya memohon kepada agensi perumahan universiti untuk menyewa apartment keluarga di city centre kerana mahukan rumah yang dekat dengan sekolah anak-anak. Mereka …

Read More »

Onnellista ja siunattua ramadania teille: Menyambut Ramadan di Kutub Utara

Tidak dapat saya sembunyikan rasa sunyi dan seperti kehilangan sesuatu selama berada di Finland ini. Mungkin, kesan perubahan drastik jadual hidup di sini. Tiada lagi ceramah, kuliah Maghrib, tiada lagi ‘ustaz’ Hasrizal, dan tiada lagi kedengaran azan berkumandang di udara. Tinggal di negara Eropah bukanlah sesuatu yang asing buat saya, hasil pengalaman enam tahun bermastautin di UK dan Ireland suatu ketika dahulu. Tetapi pengalaman berada di bumi Nordic, menghampiri benua Artik di sini, nyata berbeza. Mungkin kerana masyarakat di sini kurang berbahasa Inggeris, serta watak lazim yang kita temui di kalangan orang Finnish, juga percikan Law of Jante yang mewarnai sosial …

Read More »

Projek FATIH, Sultan Abdul Hamid, Atatürk, John Dewey dan Erdoğan Dalam Sistem Pendidikan di Turki

“Pada saya, projek FATIH itu merugikan. Wang yang banyak dilaburkan untuk melengkapkan sekolah dengan teknologi, tetapi transformasi ke atas pedagogi dan idea mengenai pendidikan tidak diutamakan. Sudahnya, budak-budak guna tablet untuk selfie sahaja!” kata Okan. Selepas kelas terakhir kami semester ini, saya meluangkan masa berbual dengan rakan Turki di kelas kami. Di Finland, pengalaman saya jadi berbeza sedikit sebab saya ‘diberikan’ rakan-rakan Turki daripada kelompok sekular. Cara mereka berfikir, apa yang mereka baca, dan apa yang mereka utamakan dalam hidup, mencambah perspektif saya untuk memahami Turki daripada sudut-sudut baru. Saya tidak menyembunyikan daripada mereka bahawa seluruh pengalaman saya di Turki …

Read More »

Mahu Menulis Atau Tidak Mahu Menulis?

“Ramai yang mahu membaca, maka kena rancak menulis” “Ini strateginya. Tulis begini, ia akan laku keras” “Orang sekarang mahu tulisan dalam bentuk ini, maka pilihlah sama ada mahu menulis mengikut kedegilan diri, atau menulis sesuatu yang berpotensi untuk laku dan dibaca” “Apa gunanya menulis sesuatu yang tidak dibaca?” Desakan oleh soalan sebegini menghantui penulis. Bukan sahaja penulis lama, malah lebih utama bagi penulis baru, dan mereka yang bercita-cita mahu menjadi penulis. Trend penulisan berubah dari semasa ke semasa. Di suatu ketika, kita suka tulisan yang kemas, panjang dan memperincikan sesuatu subjek dengan mendalam. Kemudian datang satu zaman, tulisan panjang dielak, …

Read More »

Pandangan Golongan ‘Berjaya’ Terhadap Tujuan Sebuah Pendidikan (Functionalism)

“Sekolah sepatutnya jangan kisahkan sangat aku, aku, aku. Me, me, me. Itu yang budak-budak sekarang jadi lemak!” kata Ahmad. “Memanglah famili aku miskin. Tapi aku kerja keras. Alhamdulillah dapat rezeki masuk sekolah asrama penuh. Di situ pun, bukannya boleh senang lenang. Masih kena terus kerja keras. Kalau malas-malas, tak kiralah UPSR 5A, PMR straight A’s sekali pun, SPM kantoi! Sendiri tanggung la!” tambah Zamri. “Kalau sekolah asyik nak ambil kira pelajar yang slow dan bermasalah, tidakkah itu menzalimi pelajar yang berpotensi besar. Yang bijak pandai pun boleh dizalimi, kalau potensinya diabaikan. Aku tak setuju kerajaan agih duit sama rata pada semua sekolah. …

Read More »

13 Reasons Why: Memahami Tragedi Perubahan Diri Remaja

Ia bukan siri yang mudah untuk ditonton. Beberapa adegan censored memerlukan kita berbuat sesuatu untuk menyaringnya. Tetapi 13 Reasons Why ini adalah drama tv yang penting pada menjelaskan kepada kita rangkaian masalah yang membelenggu kehidupan anak remaja. Sudah tentu kemuncaknya ialah apabila Hannah Baker nekad membunuh diri. Drama ini menceritakan nota bunuh diri Hannah yang dibuat dalam bentuk audio yang dirakam di dalam kaset. Beliau menjelaskan 13 sebab mengapa beliau nekad membunuh diri. Tetapi isu di dalam drama ini bukan hanya bab bunuh diri. Sebaliknya ia menceritakan tentang bagaimana remaja berfikir, bagaimana orang dewasa memberi reaksi kepada tingkah laku remaja, …

Read More »

Dialog Gen-Y: Antara Iman dan Kufur

“Susah betul saya nak datang program ini, ustaz” kata Salina. “Kenapa tu?” saya bertanya. “Mama dengan papa bergaduh tentang program ini. Papa suruh saya datang. Tetapi mama tak bagi” ceritanya. Telus. “Boleh ustaz tahu, kenapa mama awak tak beri awak ikut program ini?” saya melanjutkan perbualan. “Mama tak suka anak dia pergi program-program yang ada video mati-mati ni, ada menangis-menangis dalam gelap dan lain-lain. It’s kinda stupid!” jawab Salina tanpa berselindung-selindung. “So, what do you think?” saya meneruskan soalan. “Well, dalam program ini ada ke benda-benda tu, ustaz?” tanya beliau lagi. “Kalau tak ada, awak nak ke?” saya menyoal dengan …

Read More »

Naskhah Baru: Setia Dengan Kebenaran

PRE-ORDER DIBUKA SEKARANG! “Setia Dengan Kebenaran” Karya: Hasrizal Abdul Jamil 👉🏼 Buku ini tidak dijual di kedai-kedai buku lain. 👉🏼 Cetakan pertama terhad 1000 naskhah sahaja (BUKU RM30) PRE-ORDER DI: ✅ bit.ly/tokojejaktarbiah ✅ bit.ly/tokojejaktarbiah ☎️ 011-2906 2609 ☎️ 011-2906 2609 *Pre Order hingga 20 April sahaja. . ✅ PENDAFTARAN EJEN BUKU DI:bit.ly/sahabatbukujt 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹 SINOPSIS: Buku Setia Dengan Kebenaran adalah kumpulan artikel bernada travelog santai tetapi berintipatikan persoalan yang serius dan isu yang rumit.  Penulis merungkai, mengkritik, memberikan pandangan berkaitan isu semasa, budaya, kebekuan mentaliti masyarakat, sambil menawarkan solusi dan sudut pandang yang lebih sejahtera dengan rujukan nas utama agama: Al-Quran …

Read More »

Gaji Guru di Finland Sama Macam Doktor?

“Benarkah di Finland, guru-guru menerima gaji seperti doktor? Dan kerana itu pendidikannya sangat hebat?” Soalan ini berlegar di media sosial. Ada musim-musimnya, apabila hal ini dipetik oleh halaman yang mempunyai viraliti tinggi, ia tersebar rancak dan mencetuskan perbualan yang pelbagai ragamnya. Tentu sahaja, kritikan akan dilontar kepada sistem pendidikan kita atau di mana sahaja, yang membayar upah guru, tidak seperti Finland. Saya pun tidak pasti sebenarnya, dari mana hal ini datang. Saya mengagak, ia mungkin hadir kesan penafsiran ramai terhadap kenyataan Pasi Sahlberg di dalam bukunya yang terkenal Finnish Lessons, bahawa di Finland, profesionalisme guru adalah seperti doktor, peguam dan arkitek. …

Read More »

Pendidikan dan Kebolehpercayaan: Boleh Percaya Ke?

“Kenapa saya selalu nampak basikal ditinggalkan di perhentian bas?” saya bertanya kepada seorang rakan Finnish. “Kadang-kadang kita mahu cepat. Jika tiada ruang untuk basikal dibawa ke dalam bas, kita tinggalkan di perhentian bas. Pulang nanti, ambil semula,” jawabnya. Saya memerhati dari semasa ke semasa. Adakalanya basikal itu berkunci. Adakalanya tidak. Jika ke Helsinki, saya tahu yang tiket bas atau tram amat jarang diperiksa. Kita juga tidak perlu menunjukkan tiket kepada pemandu atau konduktor. Malah tiada laluan berslot tiket di stesyen, sebagaimana Underground di kota London. Jika kita menaiki kenderaan awam tanpa membeli tiket, tiada siapa yang tahu. Dalam 10 kali anda …

Read More »