Home / Terkini (page 2)

Terkini

Tanpa Emak Abah Tiadalah Saya

Tanpa emak dan abah, tiadalah saya. Abah sudah pergi meninggalkan kami sejak saya masih di bangku sekolah. Emak menjadi emak dan ayah menjaga kami anak-anak lima beradik lelaki.Emak cikgu sekolah. Berpuluh tahun beliau mengajar di Sekolah Kebangsaan Kampung Pasir Puteh. Anak murid dan orang kampung mengenali emak sebagai Cikgu An.Saya anak Cikgu An. Penghargaan murid buat emak Terima kasih saya ucapkan kepada anak-anak murid Cikgu An yang mengusahakan reunion ini dahulu. Walaupun emak tidak hadir ke majlis, tetapi kunjungan rombongan anak murid ke rumah pasti memberi makna kepadanya. Menurut abang saya, emak masih ingat nama beberapa orang anak muridnya. Di …

Read More »

Runtuhnya Istana Syurga Hatiku

Bismillah إنا لله و إنا إليه راجعون It saddens me to announce the untimely final departure of our beloved mother, Hajjah Kamaran Zainah Haji Mohd Jan, who passed away in her sleep early this morning. The funeral Insya-Allah will be held after ‘Asr prayer today at Masjid Kampung Pasir Puteh, Ipoh. Dengan penuh rasa sedih dan dukacitanya saya maklumkan yang bonda kami Hajjah Kamaran Zainah Haji Mohd Jan telah kembali ke rahmatullah jam 8 pagi ini di rumah kami di Kampung Pasir Puteh, Ipoh, Perak [https://goo.gl/maps/Eord5iucG1D2]. Pengebumian jenazah Insya-Allah akan dilakukan selepas solat Asar di tanah perkuburan bersebelahan Masjid Kampung …

Read More »

Moga Kalian Dewasa Dengan Iman

1981, KAMPUNG PASIR PUTEH IPOH “Hasrizal, cikgu minta maaf sebab walaupun kamu dapat nombor satu, tapi kamu tak boleh naik ke pentas ambil hadiah. Sebabnya, kamu masuk sekolah bukan betul-betul, cuma ikut emak kamu sahaja. Cikgu minta maaf ya.” kata guru besar saya pada tahun 1981. Ketika itu saya berumur enam tahun. Saya tidak ke tadika seperti rakan-rakan sebaya yang lain. Sebaliknya, saya mengikut emak ke sekolah sebab emak mengajar Darjah 1. Lebih menjimatkan dan anak dibesarkan di depan mata. Saya memang suka dengan kelas itu dan saya belajar bersungguh-sungguh. Hasilnya saya mendapat 100% bagi semua mata pelajaran semasa peperiksaan …

Read More »

Kehendak-Nya Mereka Pergi

“Ke mana perginya mereka ini? Sudah hampir tengah malam”, saya merungut di tingkap. Saya ke dapur menghangatkan gulai. Sejak Maghrib tadi, saya sudah menyiapkan hidangan. Kari ayam, jelatah, sambal belacan, semuanya sudah saya siapkan. Malam ini saya bakal menerima tetamu istimewa. Ketika asyik memanaskan gulai, saya teringat balik kepada perbualan kami dua hari yang lalu. “Ustaz nanti ada kat rumah ke? Kami cadang nak berjalan ke Mu’tah”, kata Zikri yang diam semenjak tadi. “Ahlan wa sahlan. Memang ana sekarang ni duduk di Amman, sebab cuti. Tapi esok ana boleh balik ke Mu’tah. Ana tunggu antum di sana. Di rumah baru …

Read More »

Percubaan Menjual Poskad Dari Finland

Menghantar surat dan poskad menjadi satu seni komunikasi yang semakin kurang mendapat perhatian generasi masa kini. Walaupun teknologi membolehkan maklumat sampai dari penyampai kepada penerima, nilai yang ada pada poskad dan surat bukanlah pada kepantasan maklumat. Sebaliknya nilai sentuhan peribadi yang ada di sebalik tulisan tangan, penghantar, setem dari lokasi penghantaran dengan cop pos berserta tarikh dan masa, memberi makna yang lebih daripada sekadar sekeping kad. Pada mengambil kira nilai serta makna yang wujud di sebalik seni berkomunikasi dengan poskad dan surat, saya cuba menjalankan sebuah perniagaan kecil, memberi peluang kepada sesiapa di mana sahaja di dunia ini untuk membeli …

Read More »

Pembayaran Zakat Melalui Sekolah Mithali Khalifah

Khalifah Model School – Secondary memodelkan sebuah pendidikan alternatif untuk mempromosikan amalan-amalan positif di dalam pengajaran dan pembelajaran. Ia adalah lanjutan daripada Khalifah Model School (Primary) yang telah beroperasi lebih 10 tahun, yang diasaskan oleh almarhum Prof. Muhammad Al’Mahdi Jenkins. Beliau telah menghasilkan alat yang penting dalam pembinaan dan pembentukan karakter berteraskan sains tingkah laku manusia dan prinsip-prinsip Islam, yang dikenali sebagai METODE KHALIFAH. Pendidikan kami adalah untuk melahirkan khalifah yang mendukung ciri-ciri cemerlang manusia seperti yang Allah ungkapkan mengenainya di dalam al-Quran, seterusnya menjadi anggota masyarakat yang menyumbang kepada kebaikan. Mereka: 1. memilih untuk menjadi baik 2. membantu orang lain untuk menjadi …

Read More »

‘Design Thinking Process’ di Dalam Slogan ‘Islam Penyelesaian’

Terperangkapnya kita dalam slogan dan retorik, ketika niat asalnya adalah untuk beramal, mungkin berbalik kepada rekabentuk kerja kita itu sendiri. Nilai utama dalam dakwah adalah amal, kerja. Tanpa kerja, dakwah itu mungkin bertukar menjadi ‘hobi’, sekadar membina utopio untuk kita berasa aman memilih kehidupan yang bertujuan, tanpa tujuan itu menatijahkan manfaat, Islam sebagai rahmatan lil ‘ālamīn. Design thinking adalah satu metode berfikir yang berasaskan kepada solusi, sebagai orientasi menyelesaikan masalah. Apa yang ingin kita hasilkan daripada satu idea, satu kepercayaan, adalah sesuatu yang menyelesaikan masalah yang benar-benar masalah. Ia berguna untuk kita manfaatkan sebagai alat penyelesaian masalah yang kompleks, bukan sahaja di …

Read More »

Menteri dan Kementerian di Sana Sini

Kita minta Menteri Pendidikan macam-macam perkara. Jika semua yang kita minta itu boleh dibuat oleh Menteri, mungkin itulah petanda kelemahan sistem pendidikan kita. Menteri dan Kementerian Pendidikan terlalu banyak campur tangan dalam perkara kecil yang berlaku di bilik darjah hingga topik apa di bawah bab apa di dalam bab apa untuk diajar kepada murid pun kita minta menteri yang tentukan. Sedangkan yang pakar dalam hal itu adalah guru, bukannya menteri! Apa yang lebih baik mudah-mudahannya untuk negara kita ialah menteri memainkan peranan dalam perkara-perkara dasar yang mempengaruhi hala tuju dan menyokong keperluan-keperluan perlaksanaan. Ada pun hal-hal kecil yang berbeza keperluannya …

Read More »

Paranoid Dengan Pendidikan Agama

Baca selanjutnya di https://finland.fi/life-society/religion-lessons-support-kids-identities/ Di dalam sebuah negara seperti Malaysia, saya berasa janggal melihat perdebatan di kalangan masyarakat tentang wajar atau tidak wajarnya pendidikan agama di dalam sistem pendidikan kita. Mengapa begitu paranoid dengan pendidikan agama? Jika saya diizinkan untuk memetik Finland sebagai contoh, ini adalah sebuah negara yang ‘agama’ sangat asing di dalam kehidupan awam walaupun secara rasminya Evangelical Lutheran Church adalah agama majoriti penduduk. Finland adalah sebuah negara yang ekosistemnya adalah atheism kalau pun tidak agnostic. Tetapi pendidikan agama masih berjalan seperti biasa. Sistem pendidikan Finland melihat agama sebagai sumber yang penting untuk membina identiti individu murid dan ia …

Read More »

Saranan Balas Kepada Pandangan Puan Elmarié Potgieter

Cadangan-cadangan yang dikemukakan oleh Puan Elmarié Potgieter ini juga adalah harapan saya secara peribadi tentang apa yang boleh dilakukan oleh Menteri Pendidikan kita yang baharu, YB Dr. Maszlee Malik. Semalam saya telah bentangkan sedikit rumusan saya mengenai cabaran yang wujud di dalam sistem pendidikan di Malaysia kepada seorang rakan yang merupakan CEO kepada sebuah konsultan yang bertanggungjawab membangunkan ‘Future Schools’ di Finland ini, dan di beberapa lokasi antarabangsa yang lain. saya bentangkan dalam format yang mudah difahami iaitu di dalam kategori murid, guru, dan pentadbiran. Situasi semasa pendidikan kita di peringkat K-12 adalah teacher-centered essentialism di sekolah dan bilik darjah, …

Read More »

Mangsa Kepada Imaginasi Sendiri

A post shared by Hasrizal (@iamhasrizal) on May 22, 2018 at 2:37pm PDT Kita menjadi mangsa kepada imaginasi kita sendiri. Mula-mula kita kagum dengan sistem pendidikan Finland dan membayangkannya sebagai sebuah utopia. Kita yang dakwa ia sangat sempurna, kemudian kita pula yang rasa ia terlalu sempurna, hingga tidak sesuai diteladani. Pengalaman di Instagram dan Facebook Page yang saya kendalikan setakat ini, setiap kali saya menulis tentang kelebihan sistem pendidikan Finland, ia akan dikomen dan dikongsi pada frekuensi yang tinggi. Apabila saya menulis sebaliknya, ia tidak mendapat perhatian. Ia boleh menyebabkan gambaran kita tentang sistem pendidikan Finland (dan sebenarnya apa-apa topik …

Read More »

Bagaimana Finland Membina The Culture of Trust di Dalam Sistem Pendidikan

Secara umumnya, ahli politik tidak percaya kepada warga pendidik. Kesan daripada itu, terjadilah ketiadaan percaya di kalangan masyarakat awam terhadap guru, yang sebagai reaksi kepada itu juga, guru tidak percaya kepada murid. Ini adalah satu bentuk kitaran perosak (vicious cycle) terhadap ketidak percayaan yang wujud di dalam pendidikan semasa. Pengalaman mengusulkan bahawa kepercayaan di dalam kelompok manusia dan institusi hanya boleh dibina melalui niat dan usaha yang tulen pada memberikan peluang kepada mereka untuk mengambil lebih tanggungjawab dan agensi. Di Finland, the culture of trust di sekolah dan pendidikan secara umumnya hanya mula berkembang subur selepas kerajaan membenarkan sekolah mereka …

Read More »