April, 2019

  • 1 April

    Artikel 2007: Cinta Tanpa Syarat

    Emak di sisi pusara Abah Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.” (Al-Israa’ 17: 24) “Ya Allah, ampunkanlah dosaku, ampunkan dosa …

March, 2019

  • 20 March

    Rotan dan Tampar: Disiplin Murid Menurut Pandangan Klasik Ilmuan Islam

    “Allah, itu pun nak terasa. Lembik!” “Manja sangat!” “Aku kalau tak kerana kena pelempang cikgu, mak bapak aku, rasanya aku tak jadi orang macam hari ni!” “Semua ini tarbiah. Ulama dulu lagi susah hidup mereka!” Guru bertindak mengasari murid secara fizikal bukanlah sesuatu yang asing di dalam masyarakat kita. Selain …

  • 18 March

    Mengubah Musibah Menjadi Kebaikan

    Suasana hari ini susulan tragedi malang di Christchurch New Zealand mengingatkan saya kepada pengalaman kecil semasa bertugas menjadi imam di Belfast Islamic Centre, Ireland Utara lebih 15 tahun yang lalu. Saya menjadi ‘imam muda’ yang tidak berpengalaman, mengendalikan sebuah komuniti Muslim yang rencam, sejurus selepas kejadian 11 September 2001. Saya …

  • 16 March

    Tragedi Keganasan Christchurch: Mematikan Agenda Kebencian

    Bingung. Apa ini? Subuh Jumaat itu, semasa membuka aplikasi WhatsApp di telefon, saya tergamam membaca mengenai kejadian serangan masjid di Christchurh, New Zealand. Saya tidak mengetahui skalanya, dan terheret menonton sebuah klip video yang diedar di aplikasi berkenaan. Langsung jadi kecamuk, terkejut… inna lillah wa inna ilayhi raji’un. New Zealand …

  • 15 March

    (Artikel 2007): Kenapa Mahu Menjadi Doktor?

    Kenapa anda mahu jadi doktor?” saya melemparkan soalan ini, selepas mempertontonkan kepada pelajar di IMU tadi video dari koleksi Stephen R. Covey. Pelajar yang hadir tersenyum-senyum. “Sebab minat biologi?” saya bertanya. Ramai yang ketawa. Itu mungkin alasan semasa di Tingkatan 4 dahulu. “Sebab suka tolong orang?”saya terus bertanya. Ramai yang …

  • 5 March

    ‘Confirmation Bias’: Helah Minda Dalam Mencari Hujah

    Credit Photo: Data Science Central Confirmation bias adalah ibu segala falasi, yang memberanakkan pelbagai bentuk falasi lain dalam kehidupan ini. Ia adalah kecenderungan kita mencari bukti-bukti yang menyokong pegangan sedia ada, dan bukannya memanfaatkan bukti-bukti yang ada untuk membuat rumusan secara objektif. Kalau sudah cenderung kepada suatu pegangan, berkemungkinan besar …

  • 4 March

    Tangan Ibu

    Memapah ke Syurga Saya pernah memegang tangan ibuJari telunjuk kanannya mengerasKerana banyak memegang pena Kilometrico dan ReynoldsMenanda buku latihan anak muridnyaDan buku rancangan mengajar hariannya. Saya pernah tidak suka dengan tangan ibuKerana tangan itu mematah batang ubiMenghambat saya di petang hariYang enggan pulang ke rumah walau sudah dinihariSibuk mengejar arnab …

  • 4 March

    Sindrom Sheikh Saya Sahaja Yang Betul

    Photo credit cindyswanslife.blogspot.com Al-Mawardi menceritakan bagaimana beliau melihat di dalam sebuah majlis ada seorang lelaki berdebat. Lawannya telah mendatangkan bukti dan hujah yang betul. Tetapi hujah tersebut dijawab oleh lelaki berkenaan: إنّ هذه دلالة فاسدة، و وجه فسادها أنّ شيخي لم ىذكرها وما لم يذكره الشيخ لا خير فيه “Sesungguhnya …

  • 2 March

    (Artikel 2008) UJIAN: Antara Berani dan Bijaksana

    “Syabas Ustaz kerana berani menyatakan pendirian. Jangan takut diugut. Jangan takut kehilangan rezeki!” pujuk pembaca. “Ayuh semua, gunakan amanah ilmu yang Allah berikan kepadamu untuk menentang kebatilan. Apa ditakut pada gertakan manusia!” semangat seorang lagii. Semenjak menulis dengan bahasa yang lebih telus, saya semakin kerap menerima saranan sedemikian rupa. Seolah-olah …

  • 1 March

    Tidak Bersih Islam Dengan Kotor Muslim (Artikel 2008)

    “Kita kena tunjukkan kepada orang-orang kafir yang kita orang Islam ini tidak semudah itu diperkotak-katikkan”, bentak seorang ‘pembela Islam’. “Ya, biar mereka tahu siapa kita!” tegas seorang yang lain. “Ajar kafir laknat tu!” berapi-apinya seorang ‘pahlawan Islam’ yang seorang lagi. Tunjukkan! Buktikan! Biar mereka nampak! Itulah kalimah yang sering diulang-ulang …

February, 2019

  • 23 February

    “Sinun Khadda’ah”, Pascamodenisme dan Kemusykilan Paradigma Perubatan

    “Pendusta dianggap benar” “Yang berkata benar dianggap pendusta” “Orang amanah dianggap khianat” “Orang khianat dipercayai” Hal ini berulang-ulang kali dibaca setiap kali kita melintasi pesanan Nabi Muhammad sallallahu alayhi wa sallam berkenaan dengan tahun-tahun menipu (سنون خدّاعة) dan cabaran golongan al-Ruwaibidhah (الرويبضة). Peringatan itu berbunyi: عن أنس بن مالك قال …

  • 22 February

    Mengembara, Usaha Melapangkan Jiwa dan Pemikiran

    Baru-baru ini, saya telah dikunjungi oleh sekumpulan pelajar Malaysia yang menuntut di Turki. Mereka mewakili Jejak Europe untuk meninjau Finland dan kawasan Lapland, terutamanya dalam pemburuan Northern Light, atau aurora. SIRI 1 Kata-kata aluan 0:04 Pengalaman mengembara 0:26 Jangan kahwin awal sangat 0:35 Motif mengembara 1:03 Peluang berinteraksi 2:19 Jangan …