July, 2008

  • 7 July

    Agenda Tarbiah vs. Cita-cita Siasah

    Saya sedang memikirkannya secara serius. Apakah akan sampai satu hari nanti PAS terpaksa memisahkan identiti TARBIAHnya daripada identiti SIASAH? Pemisahan bukan kerana pemisahan prinsip pada cabang-cabang pemikiran Niccolò Machiavelli dalam Siasah dan Sayyid Qutb di dalam Tarbiyah. Bukan begitu. Pemisahan yang saya maksudkan itu adalah pemisahan yang terbit dari kegagalan …

May, 2008

  • 25 May

    PERMAI’08 Melabuhkan Tirai

    Dua trainer PERMAI’08, Ustaz Abu Saif dan Ustaz Fadly Riza “Kalian semua beruntung kerana berpeluang belajar di sebuah negara seperti Indonesia. Negara yang punya banyak peluang, banyak kekuatan, banyak harapan dan banyak juga masalahnya! Peluang untuk kalian matang dan belajar tentang kehidupan!”, pesan Ustaz Fadly Riza kepada peserta PERMAI 2008. Saya ketika …

April, 2008

  • 4 April

    Buku Sulung Saifulislam.Com – Update 7 April

    “Segala puji bagi Allah!”, saya mengurut dada. Setelah lebih sedekad menulis dan menulis, akhirnya impian untuk melihat sebuah buku terhasil tercapai jua. Terima kasih kepada Galeri Ilmu dan Majalah ANIS yang telah mengusahakan penerbitan buku pertama saya “AKU TERIMA NIKAHNYA”. Buku ini sebahagian besarnya adalah kompilasi tulisan saya di dalam …

March, 2008

  • 27 March

    Saya Bukan Bapa Mithali, Hanya Realiti

    Saya bukan bapa mithali. Saya bapa realiti. Realiti yang ada buruk dan ada baiknya. Sebab itu saya rimas apabila catatan-catatan kekeluargaan saya dibaca secara tidak realistik. Seolah-olah semuanya terlalu ideal, cantik, kemas dan mithali belaka. “Habis, semua cerita anta berakhir dengan good ending belaka!”, kata kawan saya yang setia mendengar keluhan. “Itulah …

  • 7 March

    Menjernihkan Perubahan PAS-DAP

    “Susah nak ceramah bab Negara Berkebajikan ni” antara keluhan yang terdengar semasa kempen pilihanraya baru-baru ini. Perubahan pendekatan yang ditunjukkan oleh PAS sepanjang tempoh kempen, merupakan suatu proses yang mencabar. Biar pun taklimat telah dibuat oleh kepimpinan tertinggi PAS kepada jenteranya semasa melancarkan manifesto tempoh hari, ada beberapa persoalan yang …

December, 2007

  • 31 December

    Manusia Separuh Manusiawi

    Pemergian ke PUISI 2007 di Waterford Ireland baru-baru ini memberikan saya banyak pengalaman berharga. Bukanlah kerana banyaknya kejadian yang berlaku ke atas diri saya, tetapi lebih kerana hasil kelaziman membuka mata dan telinga terhadap perkara-perkara yang berlaku di sekeliling kita. Mungkin ini caranya yang baik untuk kita mendidik diri. Jangan …

  • 27 December

    PUISI 2007 Melabuhkan Tirainya

    Segala puji bagi Allah, PUISI 2007 telah melabuhkan tirainya. “Begin with the End in Mind” pada mendefinisikan “Apa Erti Saya Menganut Islam” adalah tema yang dipilih kali ini, demi memberikan penghargaan kepada buku karangan Fathi Yakan dalam mencorakkan persoalan erti menjadi Muslim yang sebenar. Syukur dengan segala kekurangan, terutamanya kekurangan …

  • 24 December

    PUISI 2007: Saya Diserang!

    Mount Melleray, Co. Waterford, Dublin, lokasi PUISI 2007 Alhamdulillah perjalanan dari Kuala Lumpur ke Amsterdam berjalan lancar. Walaupun penerbangan terlewat 3 jam, saya masih sempat mengejar flight ke Dublin pada jam 9 pagi. Sungguh memenatkan… 14 jam perjalanan di udara, disambung pula dengan 3 jam berkereta dari Dublin ke Mount …

  • 22 December

    Menuju PUISI 2007

    PUISI 2006 telah berlangsung dengan baik. Apa yang saya cita-citakan telah tercapai. Keinginan untuk membuktikan bahawa buku-buku Self Help sebagai bahan yang penting kepada Islam dan Muslim, The 7 Habits of Highly Effective Teens telah selesai saya olahkan agar penyampaiannya menepati perspektif Muslim. Biar pun ada suara sumbang yang memperlekeh …

October, 2007

  • 10 October

    Teman Nak Jadi Angkasawan!

    Shariman, saya, Faisal, Dzulkhairi, Ziad, Harith dan Fazrin, Blok B SIS, 1990 “Kenapa mike sugul ni?” saya menyapa Fazrin. “Mike tengok tu. Yang sana tu Bintang Utara, yang sebelah sini Buruj Pari” katanya sambil menunding jari ke langit. Angin malam di tepi padang sekolah, terasa nyaman sekali. “Habis, apa yang …

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Youtube
Instagram
LinkedIn
Share