Hikayat Tengah Bawang

20130320-123834.jpg

Ada sebuah kisah rakyat, saya belajar daripada rakan Turki berketurunan Laz. Kisah yang datang daripada sebuah keluarga.

Salah seorang anak telah ditanya, “apakah yang paling kamu inginkan, jika kamu menjadi orang yang sangat kaya?”

Anak muda itu termenung.

Katanya, “saya nak makan ‘tengah’ bawang, puas-puas!”

KETERANGAN

Selabu bawang besar, bahagian paling sedap dan manis ialah bahagian tengahnya. Di dalam keluarga yang miskin, apabila makan bawang, bahagian tengah bawang itu diberikan kepada ayah, atau anak sulung kerana keistimewaannya yang hanya boleh dimakan oleh ‘VIP’ di dalam keluarga berkenaan.

Maka bagi anak muda ini, jika dia kaya nanti, ‘barangan’ paling mewah yang boleh beliau bayangkan ialah tengah bawang. Justeru, jika satu hari dia menjadi kaya, dia boleh beli bawang banyak-banyak, dan makan tengah bawang sebanyak mungkin sesuka hati!

IBRAH

Kita tidak mampu membayangkan sesuatu yang tiada di dalam fikiran dan pengalaman. Kecilnya impian kita ialah kerana kecilnya ilmu, pengalaman dan pengamatan kita. Lalu ia menjadikan kita manusia yang sangat mudah teruja dengan benda remeh temeh, benda yang bagi kita hebat sangat, tetapi menjadi bahan ketawa orang lain.

Makin kuat kita mewarwarkan pelan kita untuk mencapai impian kecil kita itu, makin terserlah kemiskinan kita dalam serba serbi maknanya.

Maka dalam perjuangan ini, terutamanya semasa tanpa sedar kita terlebih keyakinan diri, janganlah terlalu kuat menjerit kepada dunia, tentang cita-cita kita untuk ‘makan tengah bawang’ itu.

Ia hanya menyerlahkan kemiskinan diri.

HASRIZAL @ 43000 BSP

 

Check Also

Perangkap New Age Movement Untuk Agamawan

Bagaimana agamawan terjebak ke kancah New Age Movement? Saya tiada jawapan mudah. Tetapi saya boleh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Youtube
Instagram
LinkedIn
Share