April, 2019

  • 1 April

    Artikel 2007: Cinta Tanpa Syarat

    Emak di sisi pusara Abah Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.” (Al-Israa’ 17: 24) “Ya Allah, ampunkanlah dosaku, ampunkan dosa …

March, 2019

  • 20 March

    Rotan dan Tampar: Disiplin Murid Menurut Pandangan Klasik Ilmuan Islam

    “Allah, itu pun nak terasa. Lembik!” “Manja sangat!” “Aku kalau tak kerana kena pelempang cikgu, mak bapak aku, rasanya aku tak jadi orang macam hari ni!” “Semua ini tarbiah. Ulama dulu lagi susah hidup mereka!” Guru bertindak mengasari murid secara fizikal bukanlah sesuatu yang asing di dalam masyarakat kita. Selain …

  • 18 March

    Mengubah Musibah Menjadi Kebaikan

    Suasana hari ini susulan tragedi malang di Christchurch New Zealand mengingatkan saya kepada pengalaman kecil semasa bertugas menjadi imam di Belfast Islamic Centre, Ireland Utara lebih 15 tahun yang lalu. Saya menjadi ‘imam muda’ yang tidak berpengalaman, mengendalikan sebuah komuniti Muslim yang rencam, sejurus selepas kejadian 11 September 2001. Saya …

  • 16 March

    Tragedi Keganasan Christchurch: Mematikan Agenda Kebencian

    Bingung. Apa ini? Subuh Jumaat itu, semasa membuka aplikasi WhatsApp di telefon, saya tergamam membaca mengenai kejadian serangan masjid di Christchurh, New Zealand. Saya tidak mengetahui skalanya, dan terheret menonton sebuah klip video yang diedar di aplikasi berkenaan. Langsung jadi kecamuk, terkejut… inna lillah wa inna ilayhi raji’un. New Zealand …

  • 15 March

    (Artikel 2007): Kenapa Mahu Menjadi Doktor?

    Kenapa anda mahu jadi doktor?” saya melemparkan soalan ini, selepas mempertontonkan kepada pelajar di IMU tadi video dari koleksi Stephen R. Covey. Pelajar yang hadir tersenyum-senyum. “Sebab minat biologi?” saya bertanya. Ramai yang ketawa. Itu mungkin alasan semasa di Tingkatan 4 dahulu. “Sebab suka tolong orang?”saya terus bertanya. Ramai yang …

  • 5 March

    ‘Confirmation Bias’: Helah Minda Dalam Mencari Hujah

    Credit Photo: Data Science Central Confirmation bias adalah ibu segala falasi, yang memberanakkan pelbagai bentuk falasi lain dalam kehidupan ini. Ia adalah kecenderungan kita mencari bukti-bukti yang menyokong pegangan sedia ada, dan bukannya memanfaatkan bukti-bukti yang ada untuk membuat rumusan secara objektif. Kalau sudah cenderung kepada suatu pegangan, berkemungkinan besar …

  • 4 March

    Tangan Ibu

    Memapah ke Syurga Saya pernah memegang tangan ibuJari telunjuk kanannya mengerasKerana banyak memegang pena Kilometrico dan ReynoldsMenanda buku latihan anak muridnyaDan buku rancangan mengajar hariannya. Saya pernah tidak suka dengan tangan ibuKerana tangan itu mematah batang ubiMenghambat saya di petang hariYang enggan pulang ke rumah walau sudah dinihariSibuk mengejar arnab …

  • 4 March

    Sindrom Sheikh Saya Sahaja Yang Betul

    Photo credit cindyswanslife.blogspot.com Al-Mawardi menceritakan bagaimana beliau melihat di dalam sebuah majlis ada seorang lelaki berdebat. Lawannya telah mendatangkan bukti dan hujah yang betul. Tetapi hujah tersebut dijawab oleh lelaki berkenaan: إنّ هذه دلالة فاسدة، و وجه فسادها أنّ شيخي لم ىذكرها وما لم يذكره الشيخ لا خير فيه “Sesungguhnya …

  • 2 March

    (Artikel 2008) UJIAN: Antara Berani dan Bijaksana

    “Syabas Ustaz kerana berani menyatakan pendirian. Jangan takut diugut. Jangan takut kehilangan rezeki!” pujuk pembaca. “Ayuh semua, gunakan amanah ilmu yang Allah berikan kepadamu untuk menentang kebatilan. Apa ditakut pada gertakan manusia!” semangat seorang lagii. Semenjak menulis dengan bahasa yang lebih telus, saya semakin kerap menerima saranan sedemikian rupa. Seolah-olah …

  • 1 March

    Tidak Bersih Islam Dengan Kotor Muslim (Artikel 2008)

    “Kita kena tunjukkan kepada orang-orang kafir yang kita orang Islam ini tidak semudah itu diperkotak-katikkan”, bentak seorang ‘pembela Islam’. “Ya, biar mereka tahu siapa kita!” tegas seorang yang lain. “Ajar kafir laknat tu!” berapi-apinya seorang ‘pahlawan Islam’ yang seorang lagi. Tunjukkan! Buktikan! Biar mereka nampak! Itulah kalimah yang sering diulang-ulang …

February, 2019

  • 23 February

    “Sinun Khadda’ah”, Pascamodenisme dan Kemusykilan Paradigma Perubatan

    “Pendusta dianggap benar” “Yang berkata benar dianggap pendusta” “Orang amanah dianggap khianat” “Orang khianat dipercayai” Hal ini berulang-ulang kali dibaca setiap kali kita melintasi pesanan Nabi Muhammad sallallahu alayhi wa sallam berkenaan dengan tahun-tahun menipu (سنون خدّاعة) dan cabaran golongan al-Ruwaibidhah (الرويبضة). Peringatan itu berbunyi: عن أنس بن مالك قال …

  • 22 February

    Mengembara, Usaha Melapangkan Jiwa dan Pemikiran

    Baru-baru ini, saya telah dikunjungi oleh sekumpulan pelajar Malaysia yang menuntut di Turki. Mereka mewakili Jejak Europe untuk meninjau Finland dan kawasan Lapland, terutamanya dalam pemburuan Northern Light, atau aurora. SIRI 1 Kata-kata aluan 0:04 Pengalaman mengembara 0:26 Jangan kahwin awal sangat 0:35 Motif mengembara 1:03 Peluang berinteraksi 2:19 Jangan …

  • 15 February

    Anti Vaksin (‘Prochoice’): Mengapa Semua ini Terjadi?

    Kalaulah saya ada jawapan yang mudah untuknya. Saya ingin mengetahui hal ini kerana sebagai seorang guru, apa yang berlaku di dalam bilik darjah pada satu-satu masa, saya yakini ia mempengaruhi masa hadapan kita. Justeru, adakah gejala perdebatan mengenai topik anti vaksin, kemudian kelahiran alami, flat earth dan pelbagai lagi gelora pilihan-pilihan …

  • 13 February

    Tiga Pilihan Untuk Mententeramkan Diri

    Untuk berasa tenteram secara konsisten, kita perlu selaraskan apa yang kita percaya dengan apa yang kita buat. Apabila kepercayaan kita diuji dengan kejadian-kejadian yang tidak selaras dengan apa yang kita percaya, timbul rasa tidak tenteram dan berlaku perang dalaman (ketidak serasian kognitif atau cognitive dissonance). Contoh: Saya menyertai gerakan Islam …

  • 12 February

    Bukan Sembang Budak-budak Lagi: Sosiologi Pendidikan

    “Abi, I have to submit a proposal for my EE, the extended essay. I want to write something about education and psychology, and IB” kata Saif. “What is it with the IB?” saya kehairanan. “If IB is a good model for education, why can’t all schools just be the IB …

  • 8 February

    Jalan Ini Jalan Sehala

    Semakin usia meningkat, pendengaran saya terhadap sekeliling semakin merosot. Bukanlah saya menjadi pekak hilang pendengaran. Sebaliknya saya semakin beransur-ansur kurang peka dengan apa yang diperkatakan di sekeliling kehidupan ini. Ia juga bukanlah kerana sekeliling saya semakin sunyi, biar pun di Finland ini, persekitaran memang sepi daripada manusia dan kenderaan berbanding …

January, 2019

  • 15 January

    Berjaya Jadi Pandai Atau Terselamat Daripada Kebodohan

    Mana yang lebih utama? Berjaya menjadi pandai… atau terselamat daripada kebodohan? Kata Neil Postman: This, then, is the strategy I propose for educationists — that we abandon our vague, seemingly arrogant, and ultimately futile attempts to make children intelligent, and concentrate our attention on helping them avoid being stupid.Terjemahan: “… …

December, 2018

  • 30 December

    Jika Anda Ibu bapa Yang Membenarkan Anak Bermain Fortnite (di PS4)

    Berita penuh di https://www.telegraph.co.uk/news/2018/04/05/fortnite-game-craze-putting-children-risk-online-paedophiles/ “Macam mana pilih server?” saya bertanya kepada anak kami. “Kita boleh pilih server Eropah, Amerika dan lain-lain” jawabnya. “Kemudian, kamu setup pasukan kamu sendiri?” saya menyambung pertanyaan. “Kita main berseorangan pun boleh, dengan pasukan pun boleh. Biasanya saya main dengan kawan-kawan sekelas. Ayah pun tahu saya …

  • 29 December

    Meneropong Tiga Ilmu Guru di Bilik Darjah (Termasuk Pendidikan Agama)

    “Eh menariknya cara ustaz itu mengajar. Boleh kita cuba.” kata seorang netizen. Ia reaksi yang munasabah apabila kita membaca perkongsian para guru tentang naratifnya semasa mengajar. Ia menarik. Lebih teruja apabila kesannya juga dapat dilihat. Tetapi apabila cara itu ‘ditiru’, ia tidak menjadi. Apabila tidak menjadi, buntu pula bagaimana hendak …

  • 28 December

    Anak Saya Sekolah Rendah, Pendidikan Agamanya Tidak Cukup!

    Kanak-kanak di usia awal persekolahan tidak memerlukan maklumat agama yang banyak dan kompleks. Usia mereka adalah usia membangunkan karakter dan asas diri mereka sebagai individu dewasa yang nantinya menjadi pelajar yang belajar sepanjang hayat. PERKENALKAN SOLAT UMUR 7 TAHUN Apabila Rasulullah s.a.w. meletakkan usia 7 tahun untuk solat diperkenalkan, dan …

  • 27 December

    Sindrom Sekolah Berasrama: Strategi Komunikasi

    Saya ucapkan terima kasih kepada semua pembaca yang berkongsi komen serta pengalaman masing-masing bersekolah di sekolah asrama. Mungkin nikmat paling besar yang saya syukuri ialah pengunjung dan penulis komen di halaman FB Page saya My Learning Journey​ kekal menulis dengan sopan, berhemah dan hormat menghormati, sesuatu yang sangat merosot di …

  • 25 December

    Sekolah Berasrama dan ‘Boarding School Syndrome’

    “Duduk asramalah best!” kata anak saya. “Jom kita bincang, kenapa ia best” saya menyambut kenyataannya. Perbualan saya dengan anak-anak malam itu menjadi tegang berkaitan bagus atau tidak bagusnya bersekolah asrama. Saya faham mengapa anak saya suka tinggal di asrama semasa di Malaysia dahulu. Ia menepati kecenderungan perkembangan remaja. Di peringkat …

November, 2018

  • 4 November

    Pendidikan Kanak-kanak Yang Bukan Untuk Kanak-kanak

    Untuk kita kata manusia penting memang mudah. Tetapi realitinya tidak semudah bicara. Apabila isteri demam, kita kata “memanglah demam sebab awak sudah tua. Biasalah tu.” Tetapi apabila kereta kita demam, ambil emergency leave teman kereta di bengkel. Kata manusia penting. Itu kisah suami. Isteri pun sama juga. Anak-anak berlari di …

October, 2018

  • 28 October

    Bagaimana Menjadikan Subjek Agama Menarik Untuk Pembelajaran?

    Seorang guru agama meminta pandangan saya, bagaimana beliau boleh jadikan kelas yang beliau ajar menarik? Guru berkenaan khuatir murid-muridnya tidak menampakkan minat kepada apa yang beliau ajar. Saya ucapkan syabas kepada beliau dan guru sepertinya kerana tidak meletakkan kebosanan itu sebagai kesalahan yang dibebankan ke atas murid. Memang benar, murid …

  • 19 October

    Sekolah 3.0: Sekolah Rantaroustin di Tyrnävä

    “Selamat berjumpa lagi. Apa khabar?” tanya Jani. Beliau tersenyum menyambut ketibaan saya bersama rombongan empat orang pendidik dari India yang kami di FINPEDA aturkan lawatan ke sekolahnya. “Baik. Maaf kami tiba lewat sedikit!” saya memohon maaf. Saya berikan sedikit masa bersarapan yang lebih panjang kepada rombongan semasa di hotel tadi …

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram