Kembara Finland

Nota Sembang Abah: Boikot Nuh

“Kau tahu, dia tu walaupun berdakwah sana sini, anak sendiri pun bertatu!” “Isy, kalau sudah anak sendiri pun tak boleh nak dakwah, ada hati nak ubah dunia!” “Tapi sebenarnya, bukan setakat anak dia. Bini dia pun sama jugak. Pakai seksi. Mati pula masa banjir hari itu. Tuhan dah tunjuk kuasa …

Read More »

Adab Bertamu di Media Sosial

Ini topik yang paling saya tidak suka. Tetapi selepas Aidilfitri, saya diasak bertubi-tubi untuk menjawabnya.Pertama, di dunia ini tiada orang biasa, tiada selebriti, apabila masuk bab mendidik anak-anak. Ia amanah daripada Allah, maka kita melakukannya kerana Dia, bukan mengikut tekanan massa, yang palsu dan hanya persona. Saya ditanya adakah lelaki …

Read More »

Kamu Dengar Sini, Anak-anak!

Kata William E. Blatz, keselamatan emosi itu ialah keadaan minda semasa seseorang itu bersedia menerima akibat daripada tingkah lakunya. Maknanya, kalau buat benda tidak cerdik, bersedia diberitahu yang kamu itu tidak cerdik. Definisi itu sudah tua. Ia definisi tahun 1950an. Bagus juga definisi lama-lama ini, sebab ia definisi yang lahir …

Read More »

Memaknakan al-Quran Dengan ‘Asbab al-Nuzul’ Keluarga Masing-masing

“Assalāmualaikum wa rahmatullāh… assalāmualaikum wa rahmatullāh” saya memberi salam. “Tadi, Allah kata, Bani Israel akan buat dua kerosakan besar di atas muka bumi. Sekali di zaman silam dan sekali di masa hadapan. Di zaman silam kejahatan yang mereka lakukan ditolak jauh di dalam perang Khaibar di zaman Nabi sallallāh ‘alayhi …

Read More »

Sejarah Perjalanan Umat, Kembara Perjalanan Diri

Malam-malam sebelum ini perbualan kami anak beranak masih berterusan. Saya sahaja yang tidak bermomentum untuk menulis. Tempoh hari, anak bertanya selepas tarawih, bagaimana bermulanya Syiah. Soalan itu besar, ditanya oleh anak-anak yang tidak mempunyai banyak past knowledge untuk saya bina pengetahuan baharu. Pengetahuan di dalam sains pembelajaran mengingatkan pentingnya mengaktifkan …

Read More »

Kisah Tik Tok dan Atok

Atok bukan luddite, orang tua yang anti teknologi. Kamu nak kata atok boomer yang ok atau tak ok pun, atuk tak kisah. Walaupun Tik Tok semakin popular, atok tetap berpendirian ia sesuatu yang negatif. Bukan berasaskan kemerapuan kandungannya. Sebab ada sahaja content creator yang menghasilkan kandungan yang ‘bermanfaat’ termasuk orang …

Read More »

Paradigma Pendidikan Perihal Otak

Sebelum datang ke Finland, fikiran saya dihujani pelbagai persoalan, mengapa sistem pendidikan sedia ada bermasalah. Persoalan itu ekoran ‘culture shock’ yang terjadi kepada diri saya, tatkala pulang ke tanahair pada tahun 2004, selepas 11 tahun berada di luar negara. Kekeliruan mula terjadi bahawa ini bukan negara yang kukenali suatu ketika …

Read More »

Dilema Persoalan ‘Siapa Aku’

Di dalam perkembangan politik semasa, persoalan Melayu dahulu, Malaysia dahulu… mana satu mengatasi yang mana, berlegar di lisan ahli politik. Jawapan yang dipilih, menjadi asas kepada media untuk memilih istilah yang sesuai semasa melapor kegiatan atau kenyataan ahli politik berkenaan. Soal “siapa aku” ini memang sarat dengan ideologi. Ia juga …

Read More »

Teladan Pasca Lawatan ke Sekolah Finnish

Lawatan pendidik dan pentadbir pendidikan dari Taiping ke Oulu Finland baru-baru ini. Kali pertama saya melawat sekolah Finnish adalah pada bulan Ogos tahun 2015, semasa menyertai Helsinki Summer School. Lawatan ketika itu, saya hadkan implikasinya kepada menginspirasikan saya untuk melakukan dengan lebih baik apa yang telah saya lakukan, dan tidak …

Read More »