Wacana

Saya Bukan Bapa Mithali, Hanya Realiti

Saya bukan bapa mithali. Saya bapa realiti. Realiti yang ada buruk dan ada baiknya. Sebab itu saya rimas apabila catatan-catatan kekeluargaan saya dibaca secara tidak realistik. Seolah-olah semuanya terlalu ideal, cantik, kemas dan mithali belaka. “Habis, semua cerita anta berakhir dengan good ending belaka!”, kata kawan saya yang setia mendengar keluhan. “Itulah …

Read More »

Menjernihkan Perubahan PAS-DAP

“Susah nak ceramah bab Negara Berkebajikan ni” antara keluhan yang terdengar semasa kempen pilihanraya baru-baru ini. Perubahan pendekatan yang ditunjukkan oleh PAS sepanjang tempoh kempen, merupakan suatu proses yang mencabar. Biar pun taklimat telah dibuat oleh kepimpinan tertinggi PAS kepada jenteranya semasa melancarkan manifesto tempoh hari, ada beberapa persoalan yang …

Read More »

Manusia Separuh Manusiawi

Pemergian ke PUISI 2007 di Waterford Ireland baru-baru ini memberikan saya banyak pengalaman berharga. Bukanlah kerana banyaknya kejadian yang berlaku ke atas diri saya, tetapi lebih kerana hasil kelaziman membuka mata dan telinga terhadap perkara-perkara yang berlaku di sekeliling kita. Mungkin ini caranya yang baik untuk kita mendidik diri. Jangan …

Read More »

PUISI 2007 Melabuhkan Tirainya

Segala puji bagi Allah, PUISI 2007 telah melabuhkan tirainya. “Begin with the End in Mind” pada mendefinisikan “Apa Erti Saya Menganut Islam” adalah tema yang dipilih kali ini, demi memberikan penghargaan kepada buku karangan Fathi Yakan dalam mencorakkan persoalan erti menjadi Muslim yang sebenar. Syukur dengan segala kekurangan, terutamanya kekurangan …

Read More »

PUISI 2007: Saya Diserang!

Mount Melleray, Co. Waterford, Dublin, lokasi PUISI 2007 Alhamdulillah perjalanan dari Kuala Lumpur ke Amsterdam berjalan lancar. Walaupun penerbangan terlewat 3 jam, saya masih sempat mengejar flight ke Dublin pada jam 9 pagi. Sungguh memenatkan… 14 jam perjalanan di udara, disambung pula dengan 3 jam berkereta dari Dublin ke Mount …

Read More »

Menuju PUISI 2007

PUISI 2006 telah berlangsung dengan baik. Apa yang saya cita-citakan telah tercapai. Keinginan untuk membuktikan bahawa buku-buku Self Help sebagai bahan yang penting kepada Islam dan Muslim, The 7 Habits of Highly Effective Teens telah selesai saya olahkan agar penyampaiannya menepati perspektif Muslim. Biar pun ada suara sumbang yang memperlekeh …

Read More »

Teman Nak Jadi Angkasawan!

Shariman, saya, Faisal, Dzulkhairi, Ziad, Harith dan Fazrin, Blok B SIS, 1990 “Kenapa mike sugul ni?” saya menyapa Fazrin. “Mike tengok tu. Yang sana tu Bintang Utara, yang sebelah sini Buruj Pari” katanya sambil menunding jari ke langit. Angin malam di tepi padang sekolah, terasa nyaman sekali. “Habis, apa yang …

Read More »

Aidilfitri: Meraikan Islamnya Kita

Begitu cepat masa berlalu. Tanpa disedari, Ramadan telah pergi meninggalkan kita. Apakah masih ada peluang untuk bertemu dengan Ramadan yang akan datang, hanya Allah jualah yang mengetahuinya. Terkenang kita kepada peristiwa bagaimana Nabi sallallāh ‘alayhi wa sallam ketika menaiki tangga-tangga mimbar masjid baginda sallallāh ‘alayhi wa sallam, mengaminkan satu persatu …

Read More »

Ramadan: Di Mana Bumi Dipijak

“Macam mana ni ustaz. Saya nak puasa ikut mana?” sms seorang pelajar di luar negara kepada saya. Soalan yang sama datang setiap tahun, dan saya sendiri menempuh soalan yang sama setiap tahun saya berada di UK dan Ireland. “Ikutlah keputusan masjid. Masjid yang dianggap sebagai reference point di situ. Masjid dan kesatuan… …

Read More »

Soalnya di Mana Ramadan Kita

Sungguh menghairankan. Khabarnya dia itu sudah tertambat. Sudah diikat sepanjang Ramadhan ini. Bukan dengar-dengar, malah Nabi sallallāh ‘alayhi wa sallam sendiri yang memberitahu mengenainya: Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah sallallāh ‘alayhi wa sallam bersabda: “Apabila tiba Ramadan, maka pintu rahmat akan dibuka, pintu neraka Jahannam akan ditutup, dan syaitan …

Read More »

Kenangan (Penangan) Bumi Kangaroo

Akhirnya jumpa juga dengan kamu, Mr. Jack! “I believe that some of you are consistently absent from our lecture. I have to report this to the department!‘, kata pensyarah saya sebaik sahaja masuk ke kelas petang tadi. Aduh, apakah saya salah seorang daripada mereka yang beliau maksudkan? Malangnya Prof. terus …

Read More »
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Youtube
Instagram
LinkedIn
Share