Wacana

Soalnya di Mana Ramadan Kita

Sungguh menghairankan. Khabarnya dia itu sudah tertambat. Sudah diikat sepanjang Ramadhan ini. Bukan dengar-dengar, malah Nabi sallallāh ‘alayhi wa sallam sendiri yang memberitahu mengenainya: Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah sallallāh ‘alayhi wa sallam bersabda: “Apabila tiba Ramadan, maka pintu rahmat akan dibuka, pintu neraka Jahannam akan ditutup, dan syaitan …

Read More »

Kenangan (Penangan) Bumi Kangaroo

Akhirnya jumpa juga dengan kamu, Mr. Jack! “I believe that some of you are consistently absent from our lecture. I have to report this to the department!‘, kata pensyarah saya sebaik sahaja masuk ke kelas petang tadi. Aduh, apakah saya salah seorang daripada mereka yang beliau maksudkan? Malangnya Prof. terus …

Read More »

PERISTIWA MERDEKA 2007

Sebahagian peserta dan AJK Peristiwa 2007 Saya amat menghargai aplikasi Win-Win sahabat-sahabat di Perth yang menyusun sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia ke-50 agar seiring dengan PERISTIWA 2007. Oleh kerana pada tarikh berkenaan sahaja yang saya bercuti semester di UIA, maka PERISTIWA 2007 berlangsung pada Hari Kebangsaan. Kesediaan pihak penganjur memberikan peluang …

Read More »

Berlabuhnya Tirai Peristiwa 2007

Salam dari bumi Perth. Syukur Alhamdulillah. Program Perhimpunan Remaja Islam dan Tautan Insaniyyah Western Australia (PERISTIWA) 2007 telah pun melabuhkan tirainya. Selama tiga hari dua malam, kami berkampung di Masjid al-Rukun, sebuah masjid komuniti Melayu di Rockingham. Suatu pengalaman yang sungguh di luar jangkaan. Selama ini saya tahu ada ramai …

Read More »

Nafas Baru: PUISI 2007

“Mudah-mudahan semua yang kita rancang ini berjalan lancar, Ameen”, saya mengakhiri mesyuarat kami di Masjid al-Syakirin KLCC baru-baru ini. Pertemuan itu sungguh bermakna. Saya bertemu dengan AJK program PUISI 2007 yang pulang bercuti ke Malaysia. Perbincangan kami adalah untuk memutuskan isi kandungan PUISI 2007 akan datang. Ke Ireland lagi nampaknya… …

Read More »

Muslim Pencemar Islam

Peserta IYEP membentangkan idea mereka tentang Conflict Solutions Inter-Civilizational Youth Engagement Program (IYEP) yang baru melabuhkan tirainya semalam, telah memberikan saya pelbagai suntikan idea tentang pelbagai perkara. Banyak yang perlu dianalisis, justeru banyak juga yang perlu ditulis untuk dikongsi bersama pembaca. Rata-ratanya, saya amat berpuas hati dengan kualiti peserta. Setiap …

Read More »

Ujian Kehidupan di Perantauan

“Sakit sangat dah ni. Bengkak pun dah makin besar”, saya memberitahu isteri. “Esok kita buat pemeriksaan” jawab isteri saya. Bahagian bawah ketiak kiri saya membengkak sejak sebulan lalu. Saiznya makin besar dan kini sudah seperti sebiji lemon dibelah dua. Kebetulan isteri saya sedang bekerja di Jabatan Haematologi, maka kami manfaatkan …

Read More »

Telephonophobia: Kenapalah Tak Angkat Telefon? (Artikel 2007)

“Hoi, angkatlah telefon. Susahlah nak bisnes macam ini!” jerit sebuah sms yang saya terima. Marah betul penghantar sms itu. Bukan orang lain pun. Kawan saya juga. Masalah jarang mengangkat telefon telah menimbulkan banyak rasa tidak puas hati pelbagai pihak kepada saya. Ada yang meninggalkan pesan berbunyi kecewa, ada yang terus …

Read More »

Orientalists: The Fishy Experts

Orientalism was and always one of my favourite subjects. It helps my understanding and challenges my ability to analyse current events such as the Zionist crime in Palestine, under the shade of role played by the ‘experts’ behind the scene. Our main figures among the Orientalists whom we analyse their …

Read More »

Aku Salafi, Anakku Bagaimana?

Assalamualaikum wa Rahmatullah wa Barakatuh. Artikel yang saya tulis di bawah tajuk ”AKU SALAFI, ANAK MURIDKU BAGAIMANA” menjadi bahan muhasabah diri saya dalam seminggu kebelakangan ini. Saya tidak pasti apakah artikel itu berjaya mengungkapkan dengan tepat apa sebenarnya yang terbuku di hati saya, atau ia telah tersasar lantas menimbulkan salaf …

Read More »
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Youtube
Instagram
LinkedIn
Share